Door Privé: Eric Biesmeijer op 14 april 2013

STARBUCKS

Het onhoudbare begrotingstekort van de USA heb ik voor $ 24 verlicht. Op weg naar Seattle bij de Canadees Amerikaanse grens moest mijn keurige familie, na een half uur wachten in een file, om onduidelijke redenen een secondary inspection ondergaan. Weer wachten, weer allerlei vragen. Al mijn vinger- en duimafdrukken en mijn beide irissen zijn nu ergens in  de USA opgeborgen, een veilig gevoel. Eindelijk alles afgerond, moest ten slotte nog $ 24 betaald worden.  Waarom? Anders komt u het land niet in! Blijkbaar had een Canadees stel die op de fiets was en ook een tweede inspectie kreeg, er genoeg van. Tijdens de ondervraging zeiden ze: we gaan weer naar huis in Canada, Bye!. Heeft ze $ 24 uitgespaard.
In Seattle zag ik op straat politiek. Een kraam waar burgers handtekeningen verzamelden voor gelijke rechten voor de homo’s. Want in de meeste staten kan het blote feit dat je homo bent een legale reden zijn om je als werknemer te ontslaan! Met een groot spandoek protesteerden werknemers tegen hun bouwbedrijf dat lager uitbetaalt dan de cao.
Seattle, een blanke stad,  is de bakermaat van Starbucks. Begonnen in  1971 in een winkeltje bij de oude Pikemarket, nu een soort van bedevaartsoord, de winkel en de markt. Intussen heeft Starbucks zich als een zwam over Seattle verspreid. Wat voor de working-class McDonald is, is Starbucks dat voor de uppermiddleclass. Geen straat meer zonder een Starbucks. Gelukkig zijn er nog veel andere, leukere koffiewinkeltjes. Artistiek, of met een kleine bibliotheek, of met oude “Engelse” dametjes, of nog weer anders.
Belasting betalen moet je niet willen, is vooral in de USA de moraal. Starbucks laat zien hoe je dat niet moet doen.  Is het daarom dat je bordjes ziet met: Accept a bin om de straat schoon te houden!? Of company ASTP houdt deze straat schoon. Aan die straat te zien betaalt ASTP daar niet veel voor. Paradoxaal?! Firma’s (en rijken) ontwijken belastingen, maar maken wel een bedrag(je) over om de straten schoon te houden.  Intussen loopt het tekort van Amerika toch op. Gelukkig is het door mijn komst $ 24 lager. Ik doe wat Starbucks nalaat. U begrijpt, ik kom niet meer in een Starbucks.

Eric Biesmeijer

Privé: Eric Biesmeijer

Privé: Eric Biesmeijer

Meer over Privé: Eric Biesmeijer