Door Hans Voerknecht op 11 september 2015

Stop de komst van stinkfabrieken op Boezem-Oost

U kent ze wel, de beelden en verhalen van die gokkers, die op zwaar verlies staan, en in hun wanhoop de inzet nog maar eens verhogen. En dus have en goed verliezen. Want, o wat vrezen ze de gang naar huis en te moeten vertellen,dat ze de sieraden van hun vrouw verspeeld hebben. Precies zo gedraagt de gemeente zich bij de plannen voor het bedrijventerrein Boezem-Oost, in Pijnacker. Meer dan 10 jaar geleden is de gemeente begonnen te investeren in Boezem-Oost. Dit gebied zou zijn voor de overloop voor bedrijven uit Nootdorp en Pijnacker. Dat heeft miljoenen gekost aan investeringen. En u weet het allemaal, die bedrijven zijn er niet gekomen. Boezem-Oost is grotendeels leeg gebleven. Nog geen jaar geleden verblijdde wethouder Peter van Haagen de gemeenteraad met de mededeling dat er drie bedrijven zouden zijn, die serieuze belangstelling hadden. Bedrijven hebben namelijk nooit gewoon belangstelling, maar altijd serieuze belangstelling. Maar hoe serieus ook, toehappen deden ze niet.

Dus verzint de gemeente iets nieuws: Verhoog de inzet. Dat betekent in dit geval: Een zwaardere milieucategorie toestaan. Milieucategeorie 4.2. Uit onderzoek zou volgens de gemeente blijken, dat daar wel behoefte aan bestaat. Nee, ze staan nog niet in de rij, maar onderzoek toont aan…Om even een beeld te krijgen van wat voorbedrijven dat zijn, in categorie 4.2: Verf- en lakfabrieken, gipsfabrieken, vlees- en visverwerkingsbedrijven. Wat zullen diegenen die een huis in Ackerswoude gekocht hebben, of van plan zijn te kopen, ervan vinden: Een verffabriek in de buurt. “Ja maar”, zegt wethouder van Staalduine: “die milieueisen zijn zo streng, daar merk je echt niks van”. Daar is wel wat op af te dingen. Daar merkt een bewoner wel wat van. De zone van milieucategorie 4.2 bedrijven is 300 meter. Binnen die afstand is de milieukwaliteit (stank, geluid, stof) zo slecht, dat je er geen woningen mag neerzetten. Maar buiten die 300-meter-zone is het heus niet ineens limoentjesfris. Voor wie het niet gelooft: Ga eens met een stevige Noordwester naar de Insulindebuurt in Delft en ruik de penetrante, weeïge geur van Gist-Brocades. Nee hoor, ver buiten de milieuzone van Gist. Maar u ruikt het wel… En dan is er ook nog de nieuwe Groenzoom. Een pareltje onder de recreatiegebieden moet het worden. Dat wordt vast een heerlijke natuurbeleving onder de rook van de nieuwe pulpverwerking Boezem Oost (ook een categorie 4.2-bedrijf). En wat denkt u van de overlevingskansen van de biologische komkommerkweker op zo’n 300 meter van Boezem-Oost? Of gaan we die dan maar uitkopen? De inzet wordt onverantwoord verhoogd. We gooien namelijk ook ons ruimtelijke ordeningsbeleid en ons ecologische beleid op de roulettetafel.

De gemeente heeft nog een troefkaart op zak, waarom Boezem-Oost wel zou kunnen gaan lopen. De bereikbaarheid zal beter worden in de toekomst. Want de Oostelijke Randweg komt eraan. Zo’n weg betekent nog eens miljoenen die in de pot gaan. Als we de objectieve meetlatten van het Rijk (de bereikbaarheidsindicator) mogen geloven is die bereikbaarheid van Boezem Oost ook nu, zonder Oostelijke Randweg, helemaal zo slecht nog niet. Een weg die, in de woorden van de onderzoeker die in opdracht van Pijnacker-Nootdorp het verkeersonderzoek heeft gedaan, “belachelijke onzin” is. Want of er rijdt vrijwel niemand over die weg en dan hoef je hem ook niet aan te leggen. Of er gaat straks wel veel verkeer overheen en dan creëer je weer een nieuw verkeersknelpunt, namelijk bij de aantakking van de N471, dat nu het verkeer al niet aankan. Om nog maar te zwijgen van de verergering van de knelpunten Klapwijkse Knoop en Berkelse Knoop. En daarmee verdampt de eventuele winst van de Oostelijke Randweg. En zelfs al helpt het. Meer dan 1 minuut reistijdwinst zit er echt niet in. Zou die ene minuut kortere reistijd doorslaggevend zijn voor het besluit van een bedrijf zich in Boezem Oost te vestigen?

Waar de PvdA, Groen Links en Eerlijk Alternatief in de gemeenteraadsvergadering van 10 september voorstelden om het verlies van Boezem Oost te nemen, was dat in de ogen van de wethouder “echt onverantwoord”. Het zou miljoenen euro’s kosten. Nee, dan liever de studiespaarpot van de kinderen ook nog op de speeltafel. De roulette draait door. Alle fiches op Boezem-Oost. Van uw geld. Rien ne va plus…

Hans Voerknecht

Hans Voerknecht

Hallo, ik ben Hans Voerknecht, ik woon sinds 1992 in Pijnacker. Ik heb 3 jonge kinderen (8, 7 en 4) en ben 54 jaar. Wat mij in de Partij van de Arbeid aanspreekt is dat het een partij is die staat voor samen en solidair een maatschappij maken, maar ook dat het er om gaat,

Meer over Hans Voerknecht